K objednávce nad 1500 Kč DÁREK - dámská peněženka zdarma.

Jantarové korálky: Tlumí bolest a uklidní mysl

Poznejte sílu jantaru, který patří celosvětově mezi nejpopulárnější kameny. Jeho léčivé účinky odhalil již Hippokrates a v současné době se jantar používá nejen jako šperk, ale také pro výrobu tinktur, mastí či ke kosmetickým účelům. Nejpopulárnější je však již po staletí u maminek malých dětí, které jantarové korálky pro miminka používají v období bolestivého prořezávání zoubků. 

Jantar v dějinách

Jako první odhalil léčivé vlastnosti již Hippokrates, stejně tak oblíbený byl ovšem i ve starověké Číně, kde jantar používali nejen jako šperk, ale i pro léčivé tinktury a masti, které používali mimo jiné při neplodnosti. Pro kosmetické účely nebo třeba ve formě tinktur či homeopatik se ostatně jantar využívá i v současnosti. Jantar byl také oblíbený v carském Rusku i Litvě, v obou zemích je musely nosit chůvy a dávat je také svěřeným dětem, pro jejich ochranu před nemocemi. Jantarové korálky pro děti, tak jak je známe dnes, byli oblíbené také v předválečném Německu. Jantar a dětské korálky se postupně rozšířily do celého světa a v současnosti se nosí na všech kontinentech. Opravdu velkou oblibu mají v Německu, Anglii, USA, Polsku, Litvě ale i JAR nebo Austrálii. V těchto zemích se staly také častým dárkem ke křtinám či k narození miminka.

jantarové korále

Co je jantar

Ačkoliv si většina lidí myslí, že jantar je kámen, není tomu tak. Ve skutečnosti se jedná o zkamenělou pryskyřici, laicky řečeno smůlu, nejčastěji z borovic. Jantar je těžený pod zemí nebo je vyplavován mořem při bouřích. Díky těmto různým vlivům světla, tlaku či vody je jeho barva proměnlivá. Nejčastější je typická barva smůly, a to medově hnědá. Může však mít i žluté, vínové nebo téměř černé odstíny. Setkáte se i se zelenou barvou, která je dána rostlinami zkamenělými v pryskyřici. V jantaru se mohou ukrývat také zbytky hmyzu nebo i celé mouchy, mravenci a broučci. Takové kusy pak mají větší hodnotu.

Největším nalezištěm jantaru je Litva a Polsko, těží se ovšem také například v Rusku či Brazílii. Brazilský jantar má díky úplně jiným stromům a rostlinám trochu odlišnou barvu a může být i modrý. Někteří však zpochybňují jeho léčivé vlastnosti, které jsou spojovány především s borovicovým, tedy litevským jantarem.

Díky svým vlastnostem je jantar na rozdíl od nerostů teplý, měkký a velmi lehký. Lehkost je dána i tím, že v sobě často ukrývá drobné vzduchové bublinky, které se vytvořily, když pryskyřice zasychala. Bublinky způsobují to, že jantar plave ve slané vodě na povrchu. Díky těmto skvělým vlastnostem se také pohodlně nosí i dětem.

Výjimečné vlastnosti jantaru

Jantar funguje tak, že svému nositeli odebírá nemoci, bolest, strachy, negativní energie a zkrátka vše škodlivé z těla. Jantar tyto nežádoucí elementy pohlcuje do sebe. To proto se nedoporučuje jeho dědění, každý by měl mít svůj kousek. Po každé prodělané nemoci, vyrostlém zoubku nebo prožitém stresu je vhodné jej energeticky očistit. Nevíte, jak na to? Stačí jej na minutku dát pod proud tekoucí studené vody a pak usušit. Číňané pak doporučují místo vody využít očistnou moc himalájské soli, korálky proto čas od času na noc pokládají na solný kámen. Výhodou je, že kámen na rozdíl od vody nijak neopotřebovává hedvábnou šňůrku, na které jsou obvykle korálky zavěšeny.

Jantar naopak není potřeba nijak energeticky nabíjet, jelikož energii nevydává, ale pohlcuje do sebe.

jantarové náušnice

Léčebné účinky jantaru

Jantar se doporučuje především pro potíže lokalizované v oblasti  hlavy a krku. Může jít o bolesti hlavy a migrény, záněty středního ucha, potíže se štítnou žlázou, nemoci čelistního kloubu, problémy dutin, bolesti krční páteře, rýmy, opakované angíny, bolesti krku a zvětšené mandle. Doporučuje se také při alergii a zejména při alergické rýmě a slzení očí. Největší vztah má k bolestem zubů, proto se vůbec nejčastěji setkáte s jantarem pro děti, který se používá při prořezávání prvních i stálých zoubků. Na úrovni čaker se používá k harmonizaci čakry solar plexu a krční čakry.

Z důvodu působení na tuto oblast těla se doporučuje jeho nošení na náhrdelnících a jantarových náušnicích, vliv náramků nemusí být tak velký.

Na psychické úrovni jantar uklidňuje, harmonizuje, hřeje a zbavuje negativních energií. Zlepšuje a prohlubuje spánek.

Jantar má také skvělé statické účinky, jeho nošení ve formě obojku tak můžeme doporučit i pejskům. Třením o srst totiž vzniká antistatický náboj, díky kterému se na srst vašeho čtyřnohého miláčka nebudou chytat blechy ani klíšťata.

Jantarové korálky pro děti

Jantarové korálky nejsou módním trendem, ale staletí prověřeným šperkem, který se vyrábí tradičně v Litvě a dalších pobaltských státech. U nás bohužel v době komunismu nebylo toto západní zboží dostupné, a proto jsou pro mnoho Čechů spíše novinkou. Opak je však pravdou,  jak již bylo řečeno výše, jantarové korálky v některých státech nosí děti již po staletí. Jedná se o malé vyhlazené kousky jantaru navlečené na přírodní šňůrce s hedvábí, která je opatřená uzávěrem. Jantarové korálky se vyrábějí v délkách pro miminka i pro školní děti, kterým roste stálý chrup. Díky tomu, že je jantar teplý, měkký a extrémně lehký, nemusíte se bát, pohodlně je mohou nosit i miminka. Korálky totiž váží podle typu 4-7 gramů.

Největší sílu, co se týká působení, mají mléčné (máslové) barvy jantaru a pak jantar rubínový. Tyto dva odstíny totiž obsahují největší množství kyseliny jantarové, která je v tomto nerostu přirozeně obsažená a které jsou přisuzovány bolest tišící vlastnosti a také pozitivní vliv na usínání a spánek.

úvodní fotka k blog.článkům (5)

Význam jantaru podle zvěrokruhu

Pokud hledáte význam jantaru pro jednotlivá znamení, možná vás teď zklameme, jantar není podle nauky o kamenech nijak silně spojen s žádným konkrétním, obecně se opravdu doporučuje pro posílení imunity komukoliv a volíme jej spíše na základě fyzických potíží. Přesto je v literatuře častěji spojován se znamením vodnář, rak a blíženec. Stejně tak je však doporučený i pro znamení býk, panna  a lev. Pro své hřejivé, energizující a ochranné účinky se však hodí pro všechna znamení zvěrokruhu.

 

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet