K objednávce nad 1500 Kč DÁREK - dámská peněženka zdarma.

Ametyst: Mimořádně mocný kámen klidu a odvahy

Ametyst je silný kámen, který má obrovskou ochrannou moc. Zbaví vás negativních emocí, pomůže od stresu, odežene nespavost a noční můry. Tlumí strachy, vztek obavy i zlobu. Pokud se potřebujete soustředit na něco důležitého, ametyst má účinky ovlivňující otevření pro nové myšlenky a dát prostor odvážným novým rozhodnutím s ohledem na intuici, neměl by ametyst ve vašem životě chybět. Ametyst svého nositele ochraňuje a dodává mu optimismus do života. S jeho pomocí posílíte ve vztahu věrnost i lásku. 

Ametyst v historii

Používání ametystu sahá až do roku 3100 před naším letopočtem. Primární naleziště ametystu pochází z Núbie, kdysi slavné provincie starověkého Egypta. Byl oblíbený u egyptských faraonů, nejčastěji se používal jako ozdoba. 

Známý je z historie Fialový safír z Dillí, který byl ve skutečnosti fialovým ametystem. Stříbrný prsten zdobený ornamenty a velkým ametystem pochází z Indie, kde byl roku 1857 ukradený při místním povstání. Tento ametyst našel mladý kurátor v trezoru Britského přírodovědného muzea spolu s dopisem od předchozího majitele, který varoval, že prý přináší smůlu. Nálezce ignoroval zprávu v dopise a kámen vzal s sebou na vědecké sympozium. Cestou tam ho zastihla strašlivá bouřka a onemocněl ledvinovými kameny. V současné době je tento ametyst vystavený v Přírodovědném muzeu v Londýně. 

U nás se ametyst dodnes dochoval v obkladech kaplí sv. Kateřiny a Svatého Kříže na hradě Karlštejn a v kapli sv. Václava v katedrále sv. Víta v Praze. 

náušnice kytičky s ametystem

Jako minerál

Ametyst je odrůdou křememe a je řazený mezi drahé kameny.

Je oblíbeným pro výrobu různých ozdob a šperků. Najdeme ho především v dutinách zásaditých hornin. Jeho název pochází z řeckého slova amethystos = neopojivý. Indové nazývají ametyst Katajílá podle barvy ovoce, které připomíná barvu ametystu. Jeho naleziště jsou dnes v Africe, Srí Lance a Borneu. 

Léčebné účinky

Tento kámen harmonizuje krční i korunní čakru. Oblast posílí například náušnice s ametystem. Kámen vám pomůže od bolesti hlavy a odstraní nepříjemné napětí. Pomáhá při žaludečních a dýchacích problémech a poruchách sluchu. Trápí vás ekzém nebo jiné kožní problémy? Vsaďte na jeho sílu. V oblasti trávicího ústrojí působí pozitivně na střeva a jejich mikroflóru. Podněcuje produkci hormonů a podporuje celkovou činnost metabolismu. Posiluje vylučovací orgány a imunitní systém. Působí blahodárně na podlitiny, otoky a rány.

 řetízek s ametystem

Face roller pro redukci vrásek a otoků

Váleček na obličej s pravým ametystem podpoří lymfatický systém a pomůže pleťovým sérům dostat se ještě hlouběji do pokožky. Redukuje otoky a kruhy pod očima, využít jej můžete i na dekolt a krk. Face roller je účinný pomocník pro vaši krásu.

Význam ametystu podle zvěrokruhu

Ametyst býval šperkem králů. Jde o receptivní kámen, přiřazený planetám Jupiter a Neptun a elementu vody. S ohledem na znamení zvěrokruhu patří šperky s ametystem ke znamením Vodnáře, Kozoroha, Ryby a Panny.

Ametyst v královské rodině

Tyrkysový náhrdelník s ametystem byl vytvořený společností Cartier v roce 1947 pro Wallis Simpsonovou, vévodkyni z Windsoru. Objednal ho anglický princ Edward, který se kvůli ní vzdal anglického trůnu. Výrazný náhrdelník je zdobený 29 menšími ametysty, jedním velkým ametystem ve tvaru srdce a diamanty a tyrkysy. V roce 1987 byl náhrdelník prodán v ženevské aukci Sotheby's za 605 000 dolarů. 

Jednou z velkých obdivovatelek kamenů je již po mnoho let zpěvačka Madonna. Ta také předala lásku k nim zpěvačce Katy Perry, která je mívá u sebe pro zklidnění svojí mysli. Před pár lety utratil zpěvák Robin Thicke neuvěřitelných 20 000 dolarů za jeden z kamenů ametystu. Prsten s ametystem je také znakem biskupské hodnosti.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet