K objednávce nad 1500 Kč DÁREK - dámská peněženka zdarma.

Jak vyčistit stříbro a šperky z něj

Oblíbili jste si stříbrné šperky? Nedivíme se! Asi jste si také všimli, že po čase začnou stříbrné náramky i prstýnky ztrácet svůj lesk. Vysvětlíme vám, proč se to děje a jak takovým šperkům vrátit jejich původní krásu. To, co k tomu budete potřebovat, máte doma.

Proč stříbro černá

Může za to oxidace. K té dochází během chemické reakce s vaší pokožkou. Každá žena má také jiné pH a na základě toho někdy vydrží šperky ze stříbra zářivé roky, jindy začnou černat už po pár měsících. Svůj vliv má na rychlost procesu i to, zda jsou v kontaktu s tělovou kosmetikou, lakem na vlasy nebo vaším parfémem. Existuje naštěstí pár jednoduchých a levných způsobů, kterými jim vrátíte jejich krásu.

 stříbrný řetízek

Jak vyčistit stříbrný řetízek a další šperky

Vystačíte si s několika běžnými surovinami, které najdete v kuchyni. Zabere to jen pár minut a stříbrný řetízek nebo prstýnek bude jako nový. Přemýšlíte, jak vyčistit stříbro s kamínky nebo perlou? Zaměřte se hned na první variantu se saponátem. Kyselé a zásadité látky (ocet, citron) jim totiž nesvědčí.

Saponát na nádobí

Stačí kapka vašeho gelu na nádobí v teplé vodě. Namočte do něj hadřík a opatrně jím stříbrný prsten nebo řetízek promněte. 

Ocet

Jde o jednoduchý postup, který používaly už naše babičky. Octu vám bude stačit jen lžička, kterou přidáte do litru horké vody. Do lázně pak ponoříte stříbrné náušnice nebo jiný kousek ze stříbra, který potřebujete vyčistit. A to asi na patnáct minut. Poté je opláchněte čistou vodou a osušte jemným hadříkem.

Citron a sůl 

Do misky si připravte 2 hrnky horké vody, pak do ní vymačkejte jeden celý citron a přidejte ještě tři polévkové lžíce jemné kuchyňské soli. Ty rozmíchejte. Stříbrný náramek nebo prsten vložte do lázně na pět minut. Poté opláchněte vlažnou vodou a osušte měkkým hadříkem. 

Kypřící prášek a alobal

Další osvědčený trik využívá taky toho, co máte v kuchyni. Do misky nalijte horkou vodu a přisypte jeden sáček kypřícího prášku do pečiva. Rozmíchejte ho a pak na dno misky vložte kousek alobalu. Do lázně ponořte stříbrný řetízek a ponechte ho v ní asi 30 minut. Následně jej opláchněte a vysušte.

Coca-Cola

Možná se to k vám ještě nedoneslo, ale Coca-Cola je už řadu let oblíbeným pomocníkem při úklidu doma. Proč? Může za to v ní obsažená kyselina fosforečná, která v kombinaci s miliony bublinek uvnitř umí čistit jedna báseň. Do misky s nápojem ponořte stříbrné šperky na deset minut a poté je hadříkem zbavte nečistot, opláchněte a osušte. 

Ultrazvuková čistička

Stejně jako pro čištění zlatých šperků se i na šperky ze stříbra hodí pořídit si ultrazvukovou čističku. Ultrazvuková čistička rozruší nečistoty na povrchu šperku díky procesu zvanému kavitace a nečistoty jsou následně jednoduše odplaveny pryč. Za pár minut s ní vyčistíte kromě prstýnků či řetízků také třeba brýle nebo zubní náhrady.

úvodní fotka k blog.článkům (6)

Jak předejít černání stříbra

Pří nošení stříbrných šperků je dobré řídit se pár jednoduchými pravidly, které jim prodlouží život. Na našem webu najdete také doporučení, jak na čištění zlata a zlatých prstýnků i řetízků.

Před koupáním prsten sundejte

Bazén se silně chlorovanou vodou může při pravidelných návštěvách způsobit hodně škody. Proto nechte prstýnky před koupáním ve skříňce nebo doma v bezpečí.

Patří do šperkovnice

A když říkáme doma v bezpečí, myslíme tím ideálně ve šperkovnici, do které přidáte kousek křídy. Ta totiž pohlcuje ze vzduchu vlhkost a předchází tedy možné oxidaci. Pokud šperkovnici nemáte, bude stačit i hedvábný pytlíček, který dáte do krabičky. Na šperky, které často nosíte (třeba i každý den, ale sundaváte si je na noc), je namísto šperkovnice praktický věšák na šperky. Umožňuje snadný výběr šperků, když je máte všechny hezky na očích, a navíc poslouží jako stylová dekorace.

Sundávejte šperky na sport

Stříbro je měkký kov, který je náchylný k mechanickému poškození. Proto si šperky ze stříbra vždy před sportováním sundejte. Předejdete tak nemilým překvapením. To samé platí pro úklid se saponáty a domácí práce obecně. 

Držte se našich jednoduchých rad a stříbro vám vydrží krásné po mnoho let. Máte doma rodinné starožitné stříbro, které vyžaduje speciální péči? Zajděte do klenotnictví a svěřte jej profesionálům. 

 

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet