K objednávce nad 1500 Kč DÁREK - dámská peněženka zdarma.

Jak vyčistit zlato a šperky z něj

Každodenním nošením zlatých šperků dochází k usazování nečistot na jejich povrchu a také v záhybech a rytinách. Sportování, mytí rukou mýdlem, používání krémů - tohle všechno vytváří usazeniny. Pokud se rozhodnete vyčistit svůj zlatý přívěsek nebo prsten sami, vystačíte si s prostředky, které máte běžně doma po ruce. Vysvětlíme také, proč se u zlatých šperků někdy tvoří tmavé flíčky

Proč nechtít ryzí zlato

To, že pot, kosmetické přípravky a další nečistoty z okolí ulpívají na špercích, je jasné. Víte ale, jak vznikají nevzhledná nazelenalá zabarvení u zlata? Ryzí zlato je vždy 24 karátové zlato. Pokud má váš šperk karátů méně, znamená to, že je smíchaný s jinými kovy (slitinami), a to za účelem zvýšení jeho tvrdosti a odolnosti. Zlato je totiž samo o sobě měkkým kovem, který je náchylný k poškrábání. 

Čím aktivnější je váš životní styl, tím menší podíl čistého zlata chcete ve svém zlatém šperku. Přítomnost slitin ale vyvolává ono nehezké nazelenalé zabarvení. Poradíme, jak vyčistit zlaté náušnice a vaše další oblíbené klenoty během chvilky.

zlatý prsten

Jak vyčistit zlaté šperky

Své zlaté šperky snadno vyčistíte za pár minut věcmi, které máte doma po ruce. Dejte si jen pozor na to, aby žádný z nich neměl abrazivní složku a vy svůj zlatý přívěsek nebo jiný šperk nepoškodili.

Leštění 

Nejsnadnější varianta jak vyčistit šperky a vrátit jim lesk. Pomocí bavlněného hadříku jednoduše otřete a vyleštěte prstýnky nebo náušnice. V klenotnictví jsou k dostání i speciální hadříky, které jsou napuštěné roztokem zaručujícím lesk a ochranu. 

Kyselina citronová

Se zelenými skvrnami ze slitin a dalšími nečistotami si hravě poradí kyselina citronová. Připravte si misku s vodou, ve které nechte kyselinu rozpustit a ponořte do ní šperk na 5-10 minut. Opláchněte ho poté vlažnou vodou a vyleštěte hadříkem. Máte doma jenom citron? Pokapejte jím šperk, nechte pár minut působit a opláchněte.

Prášek do pečiva

U čištění šperku pomocí prášku do pečiva buďte opatrní, abyste ho nepoškrábali. Naneste trochu na vlhký bavlněný hadřík a šperk s ním opatrně přeleštěte. 

Tekutý saponát 

Přidejte pár kapek saponátu do misky s teplou (ne horkou) vodou. Přidejte trošku čpavku, který seženete třeba v lékárně. Chvilku v něm nechte šperk ponořený. Malým kartáčkem (třeba zubním, který už nepoužíváte) poté jemně kartáčujte šperk v roztoku, špínu tak odstraníte. Následně šperk zase opláchněte vlažnou vodou. 

Ultrazvuková čistička pro profi péči doma

Máte doma více šperků a chcete se o ně postarat najednou? Zvažte nákup ultrazvukové čističky šperků. Ta vibracemi vyvolanými vysokým kmitočtem čistí prsteny i řetízky od malých usazenin. Důkladně jimi vyčistíte zlaté, stříbrné šperky a i další věci, jako brýle nebo mince. 

zlatý řetízek

Na co během nošení pozor

Před mytím rukou prsteny sundejte

Vyhýbejte se mýdlům s neznámými přísadami. Před mytím rukou a nanášením pleťových krémů si zlaté prsteny vždy sundávejte. Zabráníte tak nahromadění filmu z jiných mycích prostředků. 

Do bazénu bez šperků

Chodíte rádi do bazénu nebo vířivky? Chlor obsažený ve vodě může trvale změnit barvu šperku. Sundávejte si je proto vždy předtím, než zamíříte do wellness. Stejně tak nezapomeňte sundat prsteny během práce s chlorovým bělidlem. 

Před spaním šperky uložte

Zkuste si udělat před spaním jednoduchý návyk. Ještě než zhasnete lampičku uschovejte prsteny, náušnice i řetízky a náramky do krabičky nebo látkového sáčku. Během noci se na ně mohou nabalit nečistoty včetně vláken z ložního povlečení. Aby byly vaše zlaté šperky co nejdéle krásné, je dobré uložit je na tmavé místo.

Zlaté šperky s diamanty nebo perlami

Jak čistit doma drahé kameny vsazené do šperku a je to vlastně vůbec dobrý nápad? U diamantu, safíru nebo rubínu nemusíte mít strach, jde o odolné kameny. Perlové šperky a smaragdy jsou oproti tomu náchylné na poškození, doporučujeme je proto čistit jen hadříkem, nebo u klenotníka. Každý z barevných drahokamů má své unikátní vlastnosti, proto se zeptejte vždy raději profesionála na nejbezpečnější metodu domácího čištění.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet